Ahad, 8 Januari 2012

[Panduan] Manual Penetapan APN, APN Setting for Maxis, Celcom dan Digi Untuk Telefon Android


[Panduan] Manual APN Setting, APN Setting for Maxis, Celcom & Digi

Salam, kepada pengguna telefon Android semua, ini ada set panduan untuk penetapan APN bagi pengguna Celcom, Maxis dan Digi. Jikalau ada masaalah dalam penetapan secara automatik, bolehlah guna alternatif secara manual ini.

Android APN setting
1) Home -> Menu -> Settings -> Wireless & networks -> Mobile networks -> Access Points Name
2) Menu -> New APN

==============================
APN SETTING FOR MAXIS (3G)
==============================

Maxis Mobile Internet 3G
Access point name : unet
Username :
Password :
Account name : Maxis 3G WAP
Proxy server address : 202.75.133.49
Proxy server port : 80
Homepage : http://wap.maxis.com.my/

MMS 3G
Access point name : unet
Username :
Password :
Account name : Maxis 3G MMS
Proxy server address : 202.75.133.49
Proxy server port : 80
Service center address : http://172.16.74.100:10021/mmsc

*Leave blank for Username & Password options.
*The rest of the field is blank.

===============================
APN SETTING FOR MAXIS (2G)
===============================

Maxis Mobile Internet 2G
Access point name : net
Username :
Password :
Account name : Maxis WAP 2.0
Proxy server address : 202.75.133.49
Proxy server port : 80
Homepage : http://wap.maxis.com.my/

MMS 2G
Access point name : net
Username :
Password :
Account name : Maxis MMS 2.0
Proxy server address : 202.75.133.49
Proxy server port : 80
Service center address : http://172.16.74.100:10021/mmsc

*Leave blank for Username & Password options.
*The rest of the field is blank.

============================
APN SETTING FOR CELCOM
============================

Celcom 3G Setting
Name: celcom3g
APN: celcom3g
Proxy: 010.128.001.242
Port: 8080

Celcom MMS Setting
Server: http://mms.celcom.net.my
Proxy: 010.128.001.242
Port: 8080

*The rest of the field is blank.

=========================
APN SETTING FOR DIGI
=========================

DiGi APN,
Name : DiGi Internet
APN: diginet
MCC: 502
MNC: 16
APN Type: default
(Others, blank)

DIGI MMS,
APN: digimms
username: mms
password: mms
Proxy: 203.092.128.160
Port: 80
MMSC: http://mms.digi.com.my/servlets/mms
MMS Proxy: 203.092.128.160
MMS Port: 80
MCC: 502
MNC: 16
APN Type: mms


*The rest of the field is blank.

21 ulasan :

  1. hyep . just nak tau setting utk android fone dgn detail . xphm laa cara u ajar kat sini . huhu . email i boleh . ctnoridayurahim@gmail.com .

    BalasPadam
  2. kalao saya guna maxis skmm, setting sama dgn setting maxis 3G keh?

    BalasPadam
  3. kite pn nk tw gk setting skmm celcom..plez

    BalasPadam
  4. Tq imfo nya bro. Mantrap..............................? brooo

    BalasPadam
  5. cmne klu tune talk..i guna phone csl spice mi410..email plz..tq
    riasim07@gmail.com

    BalasPadam
  6. CSL MI300 guna digi smartplan, tp xleh connnect pn.. da follow step

    BalasPadam
  7. mcm mana nak tukar setting dns dalam s3 ,jelly bean 4.1.1 ,saya pakai line maxis ,email ulats07@gmail.com ,takde link yang senang nak follow dekat internet ,kalau boleh bantu

    BalasPadam
  8. terima kasih... selesai msalah saye,,, seronok ni rase cam nak terjun kolam ni... tq tau.. byk pahala kongsi ilmu...

    BalasPadam
  9. Da cuba pkai smart plan.. xdapt connet pun.
    Ples..
    Anak.ayam896.gmail.com

    BalasPadam
  10. boleh tidak tukar dari celcom prepaid ke u mobile prepaid

    BalasPadam
  11. ada tidak cara tukar no u mobile ke maxis tanpa perlu saya ke maxis centre?

    BalasPadam
  12. bagaimana mana mau tukar maxis ke u mobile dengan nomor yang sama

    BalasPadam
  13. Saya pun plan mau tukar dari maxis ke celcom

    BalasPadam
  14. kenapa u pack celcom tidak dapat tukar dengan hotlink punye line

    BalasPadam
  15. saya pakai postpaid maxis untuk couple…plan mau tukar celcom, maxis line tak cover semua area

    BalasPadam
  16. celcom line yang paling bagus,kalau tak nape dia dapat axiata group

    BalasPadam
  17. Aku baru saja mau tukar no DiGi aku 016 aku kepada Celcom.

    BalasPadam
  18. senang membaca artikel anda pak

    BalasPadam
  19. terima kasih artikelnya semoga bermanfaat pak

    BalasPadam
  20. celcom ada full internet tak?hanya bole bukak website sahaja ,tak boleh tgk video dan googlestore. pls

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Referer | Busuk

Referer | Gua Blog

Referer | Kartikel

referer | Pingje

Simple Template edited by Blogger Malaysia :: Powered by Blogger