Sabtu, 1 Oktober 2011

[Gambar] Kereta Biodegradable Pertama Di Dunia


Pelbagai usaha dalam mengurangkan penggunaan sumber mentah yang dikatakan banyak memudaratkan alam sekitar dan pemanasan global. Pelbagai alternatif dalam penggunaan harian seperti pengangkutan menyumbang kepada pencemaran akibat penggunaan bahan api dan pelepasan asap ke atmosfera.

Pereka produk Kenneth Cobonpue dan Albrecht Birkner dari Filipina telah mencipta sebuah kerata yang dikataka paling mesra alam. Ini kerana kereta ini dibina daripada bahan-bahan mesra alam seperti bahan organik iaitu buluh, rotan, besi, dan nilon. Rekabentuk kereta ini juga menarik dan telah diberi nama jolokan Phoenix. Kereta ini bakal dijana oleh sumber bahan api organik dan tidak memudaratkan alam sekitar, kata perekanya. Tetapi kini ianya belum difikirkan apakah jenis kuasa yang bakal mengerakkan kereta ini di atas jalan.

Bagus satu usaha untuk pemeliharaan alam sekitar dan pihak-pihak lain perlu mencontohi usaha-usaha seperti ini. Dengan buluh pun boleh buat kereta, bagus sungguh kan. Kalau reput boleh tukar sendiri ke apa ni? efisyen sungguh!

Lagi gambar dibawah, layan :Wah dasyat jugak design nya, harap-harap nanti tak mahal la kan kos kereta ini, yer la buat pun dari rotan dan buluh, apahal nak mahal-mahal kan? Hehehe...

___________________________________________________________________________________

Tolong sokong laman ini dengan melawat ilklan-iklan dibawah. Dijamin tiada iklan-iklan spam. Terima kasih.


 

2 ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Referer | Busuk

Referer | Gua Blog

Referer | Kartikel

referer | Pingje

Simple Template edited by Blogger Malaysia :: Powered by Blogger