Isnin, 15 Disember 2014

Tips Menjadikan Smartphone Android Lebih Pantas Dan Responsif

Antara rungutan yang paling biasa didengar dari pengguna smartphone android adalah “android memang lag“, “android ni memang lembab“, “android tak responsif” dan sebagainya. 

Isu ini dialami oleh hampir keseluruhan smartphone yang menggunakan platform Android tanpa mengira samada ianya model flagship (high-end) yang dilengkapi dengan hardware yang terkini dan harga yang mencecah ribuan ringgit mahupun model low-end.


Pelbagai cara digunakan oleh pengguna untuk membolehkan smartphone mereka berada di tahap terbaik. Antara kaedah yang digunakan adalah menerusi penggunaan aplikasi third partysehinggalah rooting bagi mereka yang ekstrem.

Ahad, 14 Disember 2014

Cara Menukar Imej Anak Anjing Di Smartphone Samsung

Isu imej anak anjing yang dikaitkan dengan smartphone Samsung telah menjadi isu hangat digembar gemburkan di media sosial terutamanya Facebook dan forum – forum. Malahan ada yang sanggup mengeluarkan “fatwa” sendiri berkaitan imej tersebut. Saya sendiri tidak terlepas daripada menerima banyak pertanyaan tentang perkara tersebut.

Satu perkara yang pasti, saya bukan orang yang layak untuk mengajar tentang hukum hakam agama, sebaiknya tanyalah orang yang tepat dan berkelayakan. Oleh yang demikian, di bawah ini saya kongsikan cara untuk menukar imej anak anjing di smartphone Samsung dengan imej yang lain.

Isu Di Sebalik Imej Anak Anjing

Isu imej anak anjing ini timbul apabila ramai yang mula menyatakan bahawa keaslian produk Samsung bergantung kepada imej tersebut. Untuk makluman semua pembaca, imej tersebut merupakan sebahagian daripada aplikasi Lcdtest atau HwModuleTest yang dipasang oleh Samsung bagi memudahkan pengguna menjalankan ujian ke atas speaker, lcd, sensor, kamera dan sebagainya.

P/S : Nak tahu peranti anda asli atau tidak bukannya susah pun, cek nombor IMEI dan pastikan beli dari Authorized dealer.

Selasa, 18 November 2014

Peranti Dengan Sokongan Tiga-SIM Acer Liquid E700 Diumumkan Untuk Pasaran Malaysia

Acer Malaysia hari ini turut sama memperkenalkan sebuah lagi peranti dengan spesifikasi pertengahan daripada mereka, tetapi memfokuskan kepada penggunaan tiga SIM, iaitu Acer Liquid E700.

Acer Liquid E700 memfokuskan kepada mereka yang mempunyai lebih daripada dua-SIM aktif, dimana menggunakan ia, pengguna boleh menggunakan ketiga-tiga SIM dan ianya aktif pada masa yang sama. Tetapi peranti ini hanya sekadar menyokong rangkaian 3G sahaja buat masa ini.

Acer Liquid E700

Isnin, 17 November 2014

12 Tips Memilih Pengasuh Anak

Tengok berita papar kisah penderaan anak-anak oleh pengasuh, kata hati saya; "oh kejamnya". Baca status perkongsian rakan-rakan di Facebook; sekali dengan video papar pengasuh mengasari anak-anak di pusat asuhan, pusat jagaan .. sekali lagi hati saya berkata ..."oh kejamnya". 

Bila jadi begini, kasihan ibu bapa; apa yang berlaku buat mereka takut dan risau untuk hantar anak-anak ke pusat jagaan atau asuhan kanak-kanak. Ibu bapa risau nak hantar ke rumah pengasuh yang dibayar sehingga beratus ringgit sebulan.


Isu dan perkara ini saya nampak macam menjadi-jadi sahaja. Makin banyak kes, makin banyak pendedahan dibuat.

Dek kerana itu, saya mahu kongsikan pengetahuan dan pengalaman saya sebagai bapa dalam memilih pengasuh dan tempat asuhan didikan anak-anak. Anak-anak saya ketiga-tiganya dihantar ke rumah pengasuh di awal usia; semenjak mereka berumur belum pun setahun. 

Tips Memilih Pengasuh Anak


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Referer | Busuk

Referer | Gua Blog

Referer | Kartikel

referer | Pingje

Simple Template edited by Blogger Malaysia :: Powered by Blogger